Плажът на диамантите е ивица от черен пясък, покрита с искрящи

...
Плажът на диамантите е ивица от черен пясък, покрита с искрящи
Коментари Харесай

Къде се намира плажът на диамантите?

Плажът на диамантите е линия от черен пясък, покрита с искрящи части лед. Плажът се намира на един хвърлей разстояние от лагуната на исландския хладилник Йокулсарлон - транспарантно езеро, което придвижва великански айсберги до Атлантическия океан.

Айсбергите произлизат от ледника Брейрамеркурйокутл, който изхвърля разтопена вода и лед в лагуната на ледника Йокулсарлон. Бергите и други ледникови парчета се носят мързеливо към лагуната и най-после се насочат към океана по пай воден път, който минава перпендикулярно на бреговата линия, написа IFLScience.

Но не целият лед стига до морето. Блокове от него се изхвърлят на Диамантения плаж - или „ Breiðamerkursandur “ на исландски - където блестят като скъпоценни камъни, разпръснати по черния пясък, съгласно справочника Guide to Iceland. Ефектът на „ елмаз “ се ускорява с времето, защото вълните и вятърът полират заседналите ледени парчета.

Плажът на диамантите е един от няколкото плажа с черен пясък в Исландия. Плажът дължи поразителния си цвят на предходна вулканична активност, която е оцветила пейзажа с тип тъмна, течна лава, наречена базалтова лава. Тази лава се е втвърдила в базалтови скали, които по-късно са били смлени в черен пясък от движещите се ледници, съгласно Пътеводителя на Исландия.

Плажът на диамантите се намира надолу по течението на реката от най-голямата ледена шапка в Европа - Ватнайокутл, която е обградена от всички страни с ледници, в това число ледниците Брейшамеркурйокутл и близкия Фялсйокутл.

И в случай че бижутата на Диамантения плаж не са задоволително завладяващи, пясъчната линия е дом на тюлени и е едно от най-хубавите места в Исландия за наблюдаване на косатки от брега. Това е и чудесно място за наблюдаване на полярни сияния (наричани още северно сияние) през зимата, съгласно справочника Guide to Iceland.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР